Ažurirano:  05-12-05

Vijesti

AMBASADOR REPUBLIKE ČEŠKE U POSJETI PRIJEDORU

U Prijedoru je 2.12.2005. godine boravio ambasador Republike Češke u Bosni i Hercegovini gospodin Jirži Kudjela i gospođa Irena Gezova, sekretar u ambasadi za kulturu. Razlog posjete visoke delegacije je bilo otvaranje biblioteke  „Česke besede“ u  Českom domu. Goste je u ime članova „Česke besede“ Prijedor pozdravio Zvonko Mann, predsjednik ovog Udruženja. U ime Skupštine Opštine Prijedor, goste je pozdravila gospođa Ljiljana Babić, zamjenik Načelnika Opštine. Istakla je važnost koju ova opština uvažava rad ovog Udruženja, kao onih koji čine sponu između naroda Bosne i Hercegovine i Republike Češke. Gospodin ambasador je u svom pozdravu istakao veliko zadovoljsto što su članovi ovog Udruženja, poslije rekonstrukcije svog doma, nastavili sa novim aktivnostima. Čestitao im je na otvaranju biblioteke i obećao još knjiga, ali i video  kaseta  koji će dalje promovisati kulturu Čeha.

Neposredno prije posjete českom domu, visika delegacija je posjetila Načelnika Opštine Prijedor gospodina Marka Pavića. U srdačnom razgovoru je istaknuta pozitivna uloga pripadnika češke manjine u Prijedoru. Razgovor jr vođen i o budućoj saradnji Republike Češke i Bosne i Hercegovine, kao i o mogućnostima većeg prisustva privrede Rapublike Češke u Prijedoru.

Takođe je upriličena posjeta Muzeju Kozare u Prijedoru. U razgovoru sa gospodinom Milenkom Radivojcem, direktorom ove ustanove, pozitivno je ocjenjena dosadašnja saradnja Ambasade i Muzeja. Do sada je Muzej priredio pet izložbi o istoriji i kulturi Republike Češke, a obećane su uskoro nove izložbe.

Na ova dva prijema bili su prisutni i članovi „Česke besede“ iz Prijedora.

Gospodin Ambasador je ostao u našem Domu znatno duže nego je to protokol predviđao, jer se ambasador pridružio članovima našeg Udruženja, ali i članovima iz Banja Luke kao i mnogim gostima koji su prisustvovali ovoj velikoj svečanosti.

                                                                                  Blaha Tomislav

OSNOVANO UDRUŽENJE ČEHA  „ČESKA BESEDA“ PRIJEDOR

U Prijedoru je 5. avgusta 2005. godine održana Osnivačka Skupština Udruženja Čeha „Česka beseda“ Prijedor. Skupština je održana u našem Domu.

Navodimo najznačajnije Odluke:

-         Osnovana je  „Česka beseda“ Udruženje Čeha Prijedor

-         Usvojen je Statut Udruženja Čeha Prijedor

-    Udruženje Čeha „Česka beseda“ Prijedor podržava inicijativu za osnivanje Saveza Čeha Republike Srpske.

-    Usvojen je program rada Udruženja za 2005. - 2006. godinu.

Izabrano je rukovodstvo Udruženja. Za  Predsjednika je izabran Zvonko Mann.
 

NOVO OSOBLJE AMBASADE REPUBLIKE ČESKE U SARAJEVU

Ovih dana je istekao mandat osoblju Ambasade Repuiblike Česke u Bosni i Hercegovini. Osoblje Ambasade na čelu sa gospodinom Aloisom Buchtom je predalo dužnost novom osoblju. Sa gospodinom Buchtom smo se oprostili prilikom proslave 110 godina doseljavanja Čeha u Mačino Brdo. Zaželjeli smo mu, kao i ostalim članovima osoblja ambasade sretan put i mnogo uspjeha na novim dužnostima.

DRAGULJI ARHITEKTURE ČEŠKOG BAROKA

U Muzeju Kozare u Prijedoru je bila od 14. juna 2005. godine izložba fotografija Dragulja arhitekture Češkog baroka. Izložba je sadržavala 45 fotografija velikog formata. Autor fotografija je veliki majstor fotografije Vladimir Uher, koji je nedavno proslavio 50 godina kako slika češku baroknu arhitekturu.

Izložbu je otvorio Načelnik prijedorskog odjelenja za privredu i društvene djelatnosti Boro Vojvodić, koji je istakao da je i ova izložba plod veoma dobre saradnje Prijedora, Muzeja Kozare, Česke besede i ambasade Republike Češke u B i H.

Ispred ambasade prisutne je pozdravio i o izložbi govorio Martin Brož, sekretar ambasade Republike Češke u Bosni i Hercegovini.

Tomislav Blaha, Prijedor

PRIJEDOR – DRUŽENJE ČEHA 23. aprila 2005. god.

Sekcija Udruženja Čeha „Česka beseda“ iz Prijedora bila je domaćin druženja Čeha iz RS koje je priređeno u ovdašnjem Češkom domu, a u povodu Dana Udruženja.Osim potomaka Čeha iz Prijedora, na svečanosti su bili gosti iz Mačina Brda, Nove Vesi i Banja Luke.

Ovo je inače prvo druženje priređeno u novoobnovljenom Češkom domu kojem su prisustvovali i gosti iz drugih sredina.Češki dom je obnovljen koncem prošle godine novcem češke vlade, opštine Prijedor i članova ovdašnje Česke besede.

U toku druženja gosti su predali domaćinima vrijedne poklone.

Druženju Čeha u Prijedoru je prisustvovao i Martin Brož, sekretar češke ambasade u BiH za kulturu.

SVEČANO OTVOREN DOM ČESKE BESEDE U PRIJEDORU

Još jedan san je ostvaren. Završena je rekonstrukcija Doma. Isti nam je predat na upotrebu. Svečano je gospodin Alois Buchta, ambasador Češke Republike, predao Dom na korištenje 29. oktobra 2004. godine. Prvo druženje su imali najmlađi – oni koji će nastaviti druženja u ovom zdanju. Obilježili su svog Sveca – svetog Nikolu.

A kako je i gde počelo:

Rad smo obnovili u aprilu 1998.godine. U početku smo se družili na raznim mjestima. Godine 1999. smo izveli prve akcije i počeli koristiti objekat zahvaljujući porodici Kostelnik. Naš Dom smo uredili i održavali koliko smo mogli. Sami smo prepravili zidove, finansirali apravku krova i dimnjaka. Ali, dalje se nije moglo. Zgrada je bila stara, zub vremena je učinio svoje. Neophodna je bila temeljita rekonstrukcija. Kuća je otkupljena, dobijena su sredstva za rekonstrukciju.

Sada je to potpuno nov objekat, u okviru koga imamo salu za druženje (oko 60 m2), prostoriju za biblioteku i sjednice, higijenski čvor. Na spratu je izrađen jednosoban stan (oko 30 m2), i tu je smješten dosadašnji vlasnik objekta Miroslav Kostelnik.

Sada  imamo mogućnost da nam ponovo dolaze gosti – a to su oni koji žele da se druže sa  nama.


          Vrh