Pisali su nam...

Dobili smo e-mail od gđice Fatime Hadžić.
Molimo sve koji imaju bilo kakve informacije koje su joj potrebne da nam jave ili pošalju direktno na njenu e-mail adresu. Objavljujemo njenu poruku.

Dobar dan,
Vašu e-mail adresu pronašla sam na internetu i odlučila da Vam se obratim za pomoć. Zovem se Fatima Hadžić i živim u Sarajevu. Apsolvent sam na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, odsjek za muzikologiju u klasi prof. dr. Ivana Čavlovića. Za svoj diplomski rad iz muzikologije dobila sam temu pod nazivom Češki muzičari u Bosni i Hercegovini. Naravno, sada bih Vas zamolila za pomoć. Do sada sam skupila oko pedeset imena muzičara Čeha koji su djelovali u Bosni i Hercegovini, međutim vjerujemo da ih je bilo mnogo više. Da li Vi možda imate nekakav materijal, neke podatke ili literaturu koja bi nama bila od pomoći? Svi podaci su samo za naučno-istraživačke svrhe. 
Ako ste raspoloženi za saradnju ja bih Vas, ukoliko to Vama odgovara, pozvala pa da Vam detaljnije kažem o mom istraživanju.
 
Unaprijed zahvalna
Fatima Hadžiæ
fatima_hadzic@yahoo.com
 

Nedavno smo dobili e-mail od gosp. Štolba Daria koji bi želio da sazna nešto više o svom porijeklu. Uz njegovu saglasnost objavljujemo njegov e-mail i molimo sve koji mogu da pomognu da nam se jave ili na adresu: 
dario@stolba.net
 

Poštovana gospodo,

Slučajno surfajući Internetom sam naišao na Vašu stranicu, veoma mi je drago da postoji nešto takovog sadržaja.
Zovem se Dario Štolba, te sam do izbijanja rata 1992 god. živio sa roditeljima u Sarajevu.
Sada trenutačno živimo u Dardi - RH.
Već godinama pokušavam doznati nešto više o svome porijeklu, jedino što znam je da potječemo iz Česke.
Volio bih, ukoliko postoji netko tko zna nešto više o prezimenu Štolba da stupim u kontakt sa njim kako bi mogli razmijeniti neke informacije koje bi mi bile od velike koristi.

U očekivanju Vašeg cijenjenog odgovora unaprijed zahvalan,

Dario Štolba

Dobili smo e-mail od gosp. Pleško Zlatana kojeg interesuje naš rad ali bi želio da sazna nešto o svojoj porodici. Molimo sve koji imaju bilo kakve informacije koje su mu potrebne da nam jave ili direktno na njegovu e-mail adresu:
 plesko_zl@yahoo.de

Prenosimo njegov e-mail u cijelosti:

Postovana gospodo,

zovem se Plesko Zlatan i pisem Vam iz Austrije gdje se trenutno nalazim na studijskom skolovanju. Porijeklom sam iz Doboja ali vecinu svoga zivota, ukljucujuci period poslije rodjenja, zivio sam u Njemackoj.

Razlog moga interesovanja i javljanja na Vas internet sajt tj. na Vasu mail adresu je potreba da neke nedoumice i probleme rijesim u korist moje familije. Vasu stranicu sam potrazivao par puta preko interneta ali nisam imao vece srece do danas, osim sto sam slicnu stranicu pronasao ali sa sjedistem u Hrvatskoj.

Moj djeda po ocu,ceskoga porijekla, doselio se kao djecak od 5 godina sa svojom porodicom u grad Doboj. Ubrzo po njihovom dolasku njegov otac Jozef biva ubijen (ne zna se tacno mijesto ubistva) na frontu, a majka mu umire poslije dugomjesecne borbe sa tuberkulozom. Zajedno sa tri godine starijom sestrom prepusteni su na skrb jednoj Jevrejskoj Gospodji, Lujzi Mocilnikar, sa kojom je porodica imala  prijateljske odnose. Svoje djetinjstvo do 12 godine provodi kod Gospodje Lujze te ga ona u toku svoje bolesti prepusta na usvajanje (najam-u nasem narodu poznat izraz) jednoj srpskoj porodici. Isto tako njegovu sestru zbog nedostataka prostora u istoj porodici predaje na skrb drugoj porodici. Nesto vise privremene srece je imala njegova sestra, Elizabeta Plesko, jer je imala nesto bolje uslove i brigu od strane svojih staratelja. Omogucili su joj  skolovanje tako da je zavrsila kurs ili skolu, nisam siguran, za medicinsku sestru te je radila u dobojskoj ambulanti do 1939. godine kada se iznenada razboljela od tuberkuloze i iste godine umrla. Nije se udavala te nije ni imala potomaka.

Losiju sudbinu imao je moj djeda, Plesko Johan, koji je isao od porodice do porodice na sluzenje, sve dok se nije udomio kod buduce supruge, moje bake (katolickog porijekla). Sa bakom je stekao 5-ro djece medju kojima i moga oca. Greskom svecenika troje djece (moj otac i njegove dvije sestre) bivaju krsteni i upisani na djedovo prezime a ostalo dvoje ne bakino. Nikada nismo rijesili tu misteriju zbog koje su "odvojena" djeca od prava na ocevo prezime tako da moja porodica i danas nosi prezime Plesko (oceve dvije sestre uzimaju prezime muzeva) dok porodica moga strica nosi prezime Cakarevic. Na svoje porijeklo zadrzava samo blagu uspomenu i djecije sjecanje na roditelje te ostatak zivota do starosti provodi po obicajima sredine u kojoj su zivjeli. Isto tako brigu nad djecom prepusta supruzi koja ih vaspita po nacelima svoje familije, a on odlazi na dugogodisnji rad po bosansko-hercegovackim rudnicima.

Iz svega ovoga proizlazi i moj porodicni problem i interesovanje za Vasu djelatnost posto malo toga poznajem, kao i ostatak moje familije koji zivi u Njemackoj, o sudbini i zivotu doseljenih ceha na prostore Bosne i Hercegovine. Imao sam par neuspjelih pokusaja sa ostvarivanjem kontakata sa Ceskom besedom u Hrvatskoj ali mi nisu nesto posebno pomogli i zainteresovali me za njihovu djelatnost.

Volio bih konkretno imati vezu sa nekim udruzenjem Ceha, kao sa Vama, biti informisan o svim desavanjima u pogledu te nacionalne manjine u RS-u te na neki nacin biti Vas cijenjeni clan!

S obzirom da sam mlada osoba predlazev Vam da na Vasem sajtu pisete nesto opsirnije o skupovima mladih ceha BiH, njihovim djelatnostima i zivotu. Zelio bih sa nekima od njih imati prijateljske konatakte i odrzavati ih ako ne licno barem posredstvom internet mreze!

Zamolio bih Vas da me podrobnije informisete o Vasem casopisu, kako mogu doci do njega i kada se izdaje?!

Ako nekoga poznajete od porodice Plesko ili je Vas clan, bio bih Vam zahvalan ako biste mi omogucili kontakt sa njima.

Ja Vam se unaprijed duboko zahvaljujem, zelim srecu i dosta uspjeha u zeljenim planovima i poslu i nadam se nasemu skorome vidjenju!

 Pozdrav od Plesko Zlatana iz Wien-a!

PS:Da otklonim sumnje na prezime posto pisem na testaturi sa alfabetom,"s" u prezimenu Plesko je kao Sibenik!

 

 

Dobili smo razglednicu od naših dugogodišnjih članova - porodice Brlek, koji sada žive u Americi