Bilten br. 8

Bilten "Česke besede" Udruženja Čeha Republike Srpske

DECEMBAR/PROSINEC    -    BROJ/ČISLO 8

SADRŽAJ:

UMJESTO UVODA - KOLIKO NAS STVARNO IMA ?
DOBRUŠKA 2001
DANI PRAŠKE KULTURE U SARAJEVU
LJETNA ŠKOLA LJUDSKIH PRAVA U NEUMU
ČEŠKA I ČEŠKOSLOVAČKA SIMBOLIKA
U PRIJEDORU PROMOVISANA VIDEO KASETA SA ISPRAĆAJA GOSPODINA KLEPETKA
MALA GOSPA U NOVOJ VESI
ČLENOVI ČESKE BESEDE U POSJETI MIROSLAVU HANAČEKU
KONGRES EKPERANTISTA
IZ RADA BANJALUČKE SEKCIJE ČESKE BESEDE
PRVI SKUP NACIONALNIH MANJINA BiH
DOBRO MI DOŠAO JANE

 

UMJESTO UVODA - Koliko nas (stvarno) ima ?

             U broju 3 iz 2001. godine časopisa "Česke listi" koje izdaje Ministarstvo inostranih poslova Češke Republike u okviru članka "Z Čech do celeho sveta" konstatuje se da je tačan broj ljudi koji je u nekoliko iseljeničkih talasa otišao iz Češke, Moravske i Šlezije teško ustanoviti, a da se procjene kreću između 1-2 miliona Čeha koji danas žive u inostranstvu. Ovaj članak ilustrovan je i grafikonom koji prikazuje najveće zajednice Čeha u inostranstvu. U nemogućnosti da iz tehničkih razloga izvorno prenesemo taj grafikon, evo tih podataka o broju Čeha koji danas žive izvan Češke Republike po pojedinim zemljama:

SAD

1.299.000

 

Francuska

5.000

Slovačka

59.000

 

Nizozemska

3.500

Njemačka

50.000

 

Poljska

3.000

Kanada

46.000

 

Brazil

3.000

Australija

20.000

 

Argentina

3.000

Austrija

20.000

 

Južnoafr. republika

2.300

Švicarska

20.000

 

Novi Zenland

1.000

Hrvatska

15.000

 

Norveška

700

Ukrajina

11.000

 

Kazahstan

600

Izrael

8.000

 

Moldavija

500

Velika Britanija

6.000

 

Danska

500

Rumunija

5.800

 

 

???

Bugarska

5.000

 

Zimbabve

100

   Pored pomenutog broja Čeha koji žive izvan Češke (1.588.00) treba dodati i podatak da današnja Češka Republika sama ima 10,3 miliona stanovnika, od čega je Čeha  81,2 % (8,3 miliona). To znači da Čeha u matici i dijaspori danas ima oko 10 miliona.  
        Nažalost, u ovom pregledu nema nas - Čeha koji žive u Bosni i Hercegovini, iako naš broj prevazilazi neke od zemalja pri dnu objavljene liste. Zato treba da se javimo i kažemo "Mi jsme tak
é tady", odnosno "Mi smo takođe ovdje". Namjerno sam ostavio jedno mjesto prazno, jer mislim da zaslužujemo da budemo uvršteni u ovaj pregled barem ispred Zimbabvea, ako ne i koje mjesto više. Međutim, statistika je jedno, a realni život drugo. Koliko će nas stvarno statistika priznati pokazaće neki budući popis stanovništva u BiH, a mnogo toga zavisi i od nas, odnosno od toga koliko ćemo biti (ne)opredjeljeni.  
   
     U traganju za nacionalnim identitetom generacija Čeha koje su rođene daleko izvan Češke, "Česka beseda" se trudi da im osvijetli put, puput ovih svjetiljki na naslovnoj strani.

 U ime "Česke besede" Udruženja Čeha Republike Srpske, svim članovima i prijateljima našeg udruženja želim srećne božićne i novogodišnje praznike! 

                                                                                                                   Željko Vaško

 

DOBRUŠKA 2001

Dobruška je malo mjesto u sjeveroistočnoj Češkoj. Možete je naći na karti između mjesta Hradec Kralove i Hachod. Od 26.07. do 24.08.2001. godine u Dobrušci je kao i svake godine organizovan kurs češkog jezika za krajane. Ove godine nas je bilo 60 i to sa pet kontinenata.  
    Dugo sam razmišljala kako da tih mjesec dana stavim u ovaj jedan članak pa sam shvatila da je to nemoguće, ali ipak ću vam pokušati dočarati ukratko vrijeme provedeno tamo.  
    Svaki radni dan od 8,30 do 13,00 imali smo nastavu. Prema stepenu znanja češkog jezika bili smo podijeljeni u 5 grupa. Ja sam bila u četvrtoj gdje su bili oni koji dobro govore, ali im ne bi škodilo da malo usavrše svoju gramatiku.
Imala sam tu sreću da je mojoj grupi predavao mgr. Petar Trunec s kojim je svaki provedeni čas bio jako interesantan i najviše češkog jezika smo naučili kroz pjesmu.  

    U 13,00 časova smo imali ručak, a tu je možda bitno naglasiti da smo stvarno imali priliku uživati u nacionalnim specijalitetima (posebno u knedlicima) i sve to zaliti dobrim češkim pivom.  
    Svako popodne bili su nam ponuđeni različiti sadržaji i mogli smo birati kojima čemo prisustvovati : projekciji starog i novog češkog filma, razna predavanja iz oblasti češke kulture (muzika, film, književnost, pozorište), na raspolaganju je bio i internet caffe, jednom sedmično smo imali učenje čeških pjesama i plesova, a bili su nam ponuđeni i svi sportski sadržaji jer je u blizini sportski centar i bazen. Ja sam najviše tog svog slobodnog vremena provodila u jednoj manjoj grupi koju je okupio profesor Trunec od koje je napravio jedan jako dobar hor koji je pjevao u 3 glasa i imali smo par nastupa.  
    Jednom sedmično bila je organizovana i večer naroda gdje su predstavnici pojedinih zemalja imali svoja predstavljanja i upoznali nas s položajem, karakterisitikama i zanimljivostima zemlje iz koje dolaze.  

    Subota i nedjelja bile su rezervisane za cjelodnevne izlete. Nabrojat ću vam samo neka mjesta koja smo posjetili. O svakom od njih bih vam mogla ispričati po jednu priču, ali možda nekom drugom prilikom. Bili smo u zamkovima Rychnov nad Knežnou, Častolovice, Nachod, Broumov, Hradek u Nachanic.
Posjetili smo Prag, Podebrady, Nove Mesto, Opočno, Jesefov, Kuks, Hradec Kralove i još mnoge druge gradove. Penjali smo se na Orlicke Hory, po Adrepašskim skalama, posjetili muzej Betlema, muzej čipke, brusionu stakla, bili smo na međunarodnom folkloronom festivalu v Červenem Kostelci …  
   
Željela bih spomenuti ime Alene Obstove, voditeljice ovog kursa, koja je svu svoju snagu i slobodno vrijeme uložila da bi mi što više naučili i da bi ljepše pričali svoj maternji jezik.  
    Mnogobrojni prijatelji koje sad imam po cijelom svijetu pišu mi na češkom jeziku i zbog toga sam najviše sretna. Tako se svi mi učesnici dalje međusobno usavršavamo.  
    Usput bih se htjela zahvaliti svima onima koji su mi omogućili da budem učesnik jednog ovakvog projekta. Dobruška 2001 će uvijek ostati u mom sjećanju.

                                                                                                                                    
                                                                                                                      Blaženka Boček

Vrh

DANI PRAŠKE KULTURE U SARAJEVU

(DNY PRAŽSKE KULTURY V SARAJEVU)

             Dana 21.07.2001. godine, pozvani od strane Ambasade Češke Republike u Sarajevu, imali smo priliku da prisustvujemo otvaranju kulturne manifestacije "Dani Praga u Sarajevu" i da pogledamo izložbu fotografija "Czech Press Photo" u Umjetničkoj galeriji BiH, a nakon toga da prisustvujemo svečanom prijemu u "Zlatnom restoranu" gdje smo se družili sa predstavnicima Ambasade, članovima Česke besede iz Sarajeva, članovima Snješke, predstavnicima češke jedinice SFORA, umjetnicima iz Praga i drugim gostima. 
            S obzirom na materijalne i organizacione probleme, Udruženje Čeha iz Republike Srpske je te večeri u Sarajevu bilo skromno zastupljeno sa 7 predstavnika, koji su se tokom iste noći morali vratiti svojim kućama, ne vidjevši ostatak događanja u okviru ove kulturne manifestacije.

Kompletnu manifestaciju "Dani Praga u Sarajevu" (21.-27.07.2001.) su činili:

· Izložba fotografija "Czech Press Photo"

· Koncert ansambla "Yama Trio"

· Revija savremenog češkog filma (Usamljenici, En ten tini, Hanele, Topla gnijezda, Izvor života, Moramo se pomagati)

· Koncert ansambla "Staroměstský Dixiland"

· Izložba fotografija Jaroslava Kučere "I to je Prag"

· Predstava lutkarskog pozorište - Pavel Vangeli "Razigrane marionete"

· Nastup plesnog ansambla "Modřina Dance Company"

· Koncert ansambla "Chesed".

Gledajući program ove kulturne manifestacije, nametalo mi se pitanje da li se barem nešto od toga moglo prikazati ili izvesti i u Banjoj Luci? Vjerovatno jeste, ali nas niko u vezi toga nije konsultovao, tako da smo jednostavno prvi put saznali šta će se u stvari dešavati tek kada smo prilikom otvaranja izložbe dobili program manifestacije, a tada je za neke druge kombinacije već bilo prekasno. Bio bi to sigurno veliki kulturni i emotivni doživljaj za preko 500 članova Česke besede u Republici Srpskoj, kao i za njihove sugrađane koji su znali i znaju cjeniti češku kulturu.

Izdvojio bih jednu rečenicu gradonačelnika Praga Jana Kasala sa otvaranja ove manifestacije: "Lično imam jednu neskromnu želju, a ta je da bi invazija praške kulture u budućnosti bila jedina forma invazije koju će lično osjetiti ne samo stanovnici Sarajeva, nego i cijele Bosne i Hercegovine".

U iščekivanju jedne takve kulturne invazije moramo biti spremni da budemo inicijatori i  suorganizatori  reprize (ili možda premijere?) određenih koncerata, predstava ili izložbi i u Banjoj Luci u okviru neke buduće slične prezentacije češke kulture u BiH, naravno pod uslovom da nam neko takvu saradnju i ponudi.

                                                                                                                 Željko Vaško

  Vrh

LJETNA ŠKOLA LJUDSKIH PRAVA U NEUMU

  Ljetna škola ljudskih prava nacionalnih manjina održana je u Neumu 15.-22.07.2001. godine, koju je organizovala “Kuća ljudskih prava” (House of Human Rights) iz Sarajeva. Učesnici ljetne škole su bili pripadnici različitih nacionalnih manjina (Česi, Italijani, Romi, Albanci, Ukrajinci, Slovenci i dr.) iz više gradova FBiH i RS.

Teme o kojima se raspravljalo su bile sljedeće:
-        
Značaj i značenje ljudskih prava u savremenim demokratskim državama,
-        
Međunarodni pravni akti o pravima manjina, s posebnim osvrtom na Okvirnu konvenciju o zaštiti nacionalnih
      manjina,

-        
Manjine u BiH – pravno i stvarno stanje (karakteristike državnog uređenja BiH, zakonski tretman
      nacionalnih manjina, stvarno stanje položaja manjina),

-        
Obrazovanje pripadnika nacionalnih manjina – problemi i perspektive,
-        
Prava pripadnika nacionalnih manjina na ispoljavanje i razvoj svoje kulture, jezika, pisma, običaja, tradicije, 
      te perspektive za ostvarivanje tih prava i sistem njihove zaštite,

-        
Sistem zaštite ljudskih prava u BiH,
-        
Institucija Obdusmana u sistemu ostvarivanja i zaštite ljudskih prava,
-        
Ljudska prava i policija,
-        
Međunarodne institucije za zaštitu ljudskih prava,
-        
Demokratija, civilno društvo i vladavina prava,
-        
Monitoring ljudskih prava.

“Česku besedu”, Udruženja Čeha Republike Srpske, su u ovoj ljetnoj školi predstavljale sljedeće mlađe članice: Biljana Prohaska, Jelena Todorović i Valentina Kratofil.

                                                                                                                        Valentina Kratofil

ČEŠKA I ČEŠKOSLOVAČKA SIMBOLIKA